Year-round comfort for members

Carlton Club, Portsmouth

Leisure refurbishment

CarltonClub_Requirement.jpg

The Carlton is a private members’ club, open seven days a week in Portsmouth. Committee member John Wademan says: “We identified a need for air conditioning when we realised that the existing heating system was inefficient. Many of our members are elderly and feel the cold, so we wanted a system to create a comfortable environment whatever the conditions outside. We have a responsibility to be careful with our members’ money, so we obtained four quotations for this project. The brief was very simple: we had several areas to heat and cool, and we needed the most energy efficient system.”

CarltonClub_Solution.jpg

With help from local Daikin D1 Partner, Regal Environmental Systems, the club has installed five Daikin R32 split systems to meet requirements for heating and cooling. “We chose the Daikin R32 system because it was highly recommended by Regal,” says John Wademan. “They were not the cheapest, but were best suited to install a system that met our requirements.” Stuart Watt, Regal’s Operations Director, says “The Club gave us a specific brief to resolve issues with uneven heating tand comfort levels for special functions. We offered them the Daikin R32 systems because of their energy efficiency and the latest technology.”

CarltonClub_Kit list.jpg

10kW roundflow cassette 

6kW wall mounted unit 

4.2kW wall mounted unit 

3.5kW wall mounted units 

 

CarltonClub_Result.jpg

“The system has made a big difference to the premises,” says John Wademan. We are able to bring the rooms up to temperature very quickly – within 10 minutes or so. When we had a club function with more than 150 people and a band, the temperature rose quite considerably, but we were able to provide comfort cooling for those who were dancing the night away. The installation went extremely smoothly. On the final Friday evening, a committee member asked: ‘when are they starting the air conditioning?’ I turned him around and pointed to one of the units on the wall.”

Download case study